MAGICPHOTOWORLD.COM

Bestedingen Treelo > Schooltje Nyaung U

20-02-2009 Als we terug lopen naar het toeristische deel van het dorp, inmiddels volledig in het donker van een nieuwe stroomstoring gehuld, worden we ingehaald door een oudere man die wat Engels spreekt. Hij wil een praatje maken en bij de vraag wat we voor de kost doen is hij blij verrast. Hij is ook leerkracht, net als Yvonne. Eigenlijk is hij net op weg naar zijn schooltje aan huis, waar zijn leerlingen al op hem wachten. We lopen even mee en zien een armoedig lokaaltje waar inderdaad al wat kinderen zitten te wachten. Er is geen stroom en dus is het nu te donker om echt les te geven. Ze moeten afwachten of er zo meteen weer licht komt. Wij besluiten morgen terug te komen, om wat beter rond te kijken.

de Juf met een jonge Leerling21-02-2009 Na een rustige ochtend gaan we 's middags weer bij het schooltje van meneer Sein Thaung kijken. We nemen een tas vol schriften en potloden voor de kinderen mee. Zijn dochter, een juf, is er ook en samen onderwijzen ze een groepje kinderen. Uit elke klas komen er na schooltijd, bij toerbeurt, kinderen voor extra les in het eenvoudige schooltje. Materiaal is er nauwelijks en één van de twee schoolborden is in verregaande staat van ontbinding. Er zijn té weinig bankjes voor alle kinderen en als er 's avonds stroomuitval is (vaker wel dan niet) vervallen de lessen van de laatste twee groepen kinderen.
In overleg met meneer Thaung maken we een plan om namens Treelo te helpen. We laten een nieuw schoolbord en vier nieuwe bankjes timmeren door de plaatselijke timmerman. Ook kopen we een tl-lamp die in het stopcontact wordt opgeladen en bij stroomuitval genoeg licht oplevert om de lessen te laten doorgaan.

22-02-2009 Na ons eerste rondje tempels kijken in Bagan gaan we weer naar meneer Thaung. Hij blijkt nog niet thuis, want hij is druk bezig hout te halen voor de vier nieuwe schoolbankjes. Vanochtend heeft de timmerman in de tuin al een groot schoolbord in elkaar getimmerd, dat vanmiddag nog met bord-verf geverfd moet worden.
de Timmerman komt Hout brengenWij worden in de schaduw "neergezet" door zijn vrouw en dochter en onmiddellijk voorzien van thee en een hele verzameling lekkere hapjes. De Birmese gastvrijheid is ongekend!
Even later komt meneer Thaung thuis, met in zijn kielzog een draagmannetje en de timmerman, elk met een heleboel stukken hout onder de arm. Allemaal zijn ze helemaal in hun sas, de eerste omdat er zoveel nieuwe spullen voor zijn schooltje komen en de andere twee omdat ze vandaag eindelijk weer eens een goeie klus hebben. Vooral meneer Thaung is dolenthousiast. Samen met hem gaan we de lamp kopen die bij stroomuitval nog drie uur lang in licht voorziet.
Terug bij het schooltje annex huis van de familie Thaung worden we gevraagd vanavond te komen eten. We spreken af na zonsondergang... lekker Aziatisch.

De Lamp met ingebouwde Accu het Schooltje van meneer Sein Thaung

23-02-2009 We zijn gisteravond overladen met Birmees eten en fietsen vanochtend eerst de extra kilo's er weer af tussen de tempels. Daarna gaan we wederom naar het schooltje, om te zien dat het schoolbord helemaal af is en al twee van de vier bankjes klaar zijn. De timmerman is nog altijd druk bezig en maakt de klus vandaag nog af. De kinderen en hun meester hebben een heel klein beetje meer luxe gekregen.