Reisverslag Berlijn

> Hoe het begon...


  Na een geslaagd week-endje weg in eigen land naar Noord-Holland leek het ons leuk zoiets nog een keer te doen, maar dan richting onze buren. Tenslotte ben je met de auto zo in Duitsland en bovendien was Berlijn een stad die we altijd graag nog een keer wilden zien. Toch was het er tot nu toe nog nooit echt van gekomen.

> Het Plan


Noord-HollandEen aantal weken na ons Noord-Holland week-end besluit ik om een beetje rond te kijken op internet of het misschien mogelijk is om het paasweek-end in Berlijn door te brengen. Al snel vind ik een leuke website met bed and breakfast en homestay mogelijkheden en doe een aanvraag voor een kamer voor de 2 nachten van het paasweek-end. De kamer blijkt al vol, maar ik krijg meteen 3 alternatieven opgestuurd. Eén ervan bevalt ons wel: een mooie kamer met ligbad, redelijk dichtbij het centrum. We boeken deze kamer en verheugen ons meteen al op het week-end. Na wat rekenen wat betreft de reistijd komen we echter tot de conclusie dat het een vrij kort week-end zal zijn en bekijken de mogelijkheden om een dag eerder al te vertrekken. We boeken in elk geval alvast een formule 1 voor de vrijdagnacht in de buurt van Berlijn, waar we op elk gewenst tijdstip aan mogen komen. Dit met het idee dat we dan meteen om 5 uur kunnen vertrekken als Peter vrij is en dan in elk geval op zaterdag heel vroeg al in Belijn kunnen zijn. Het blijkt echter ook geen probleem om de middag nog vrij te krijgen en zo kunnen we dus om 12 uur op vrijdagmiddag al vertrekken.

> De Reis naar Berlijn


Precies om 12 uur kunnen we vertrekken en even later rijden we Groningen uit. Zodra we in Duitsland zijn kan de snelheid wat omhoog en veel sneller dan verwacht zijn we al in de buurt van Berlijn.Berlijner stoplicht We besluiten om nog niet naar het hotel te gaan, maar eerst door te rijden naar het centrum van Berlijn om alvast wat van de stad te zien. Even voor zessen staan we al met onze neus voor de Brandenburger Tor en staat onze auto op een parkeerplaats nog geen 5 minuten lopen daarvandaan. Na een rondje eerste indrukken opdoen, inclusief onze eerste currywurst en een blik op de leuke Berlijner stoplichten gaan we een hapje eten en maken we nog wat foto's van het prachtig verlichte Sony-Center. Dan vinden we het wel genoeg voor vandaag en gaan we op zoek naar onze overnachtingsplaats. Mede door de overvloed aan bewegwijzering waar wij Duitsland echt in vinden uitblinken :-S en een omleiding door werkzaamheden duurt het wel even voor we ons doel bereiken, maar iets na elf uur liggen we toch al op één oor.

> Berlijn Dag 1


Al vroeg zijn we wakker en na een snel ontbijt zitten we weer in de auto met als bestemming: centrum Berlijn. Berlijn - ReichstagWe weten vandaag een parkeerplaats nog dichter bij de Brandenburger Tor te bemachtigen en wandelen van daar eerst naar de Reichstag, om het gebouw aan de buitenkant aan een inspectie te onderwerpen. We besluiten de koepel een andere keer te gaan bekijken, als de rij iets korter is. Via de Brandenburger Tor bereiken we Unter den Linden, waar we ons vergapen aan de enorme gebouwen hier die er stuk voor stuk geweldig uitzien. Aan het einde van de straat zien we voor het eerst de Berliner Dom, een prachtig bouwwerk, en komen we aan de oevers van de Spree een leuke markt tegen waar het op dit moment nog niet al te druk is. Daarom lopen we eerst door om het interieur van de Dom te zien, dat ook bijzonder mooi is en komen er dan achter dat je ook nog via een trap naar de koepel kunt klimmen. Ondanks een blessure aan mijn been, waardoor we eigenlijk hebben afgesproken om dit keer toch vooral rustig en relaxt de stad te bekijken, klimmen we in recordtijd naar boven en genieten van het prachtige en zonnige uitzicht over Berlijn.
Berlijn - Sovjet monumentWeer beneden slenteren we even over de inmiddels gezellig drukke markt en lopen langs de andere kant van unter den Linden terug richting de Brandenburger Tor. In de omgeving bevinden zich nog het Holocaust monument en het Sovjet monument, die we beiden bezoeken voor we onze auto ophalen om naar ons slaapadres te rijden. Daar hebben we namelijk rond 1 uur afgesproken om de sleutel op te halen en het is inmiddels al zo rond die tijd. Daarna zal er nog voldoende tijd zijn om nog een aantal leuke plekken van Berlijn te bekijken.
De route naar het adres dat we via de mail hebben gekregen blijkt niet moeilijk te zijn, binnen een kwartier zijn we er. De eigenaresse van het appartement zal er zelf niet zijn, maar ze heeft de sleutel voor ons afgegeven bij een eetgelegenheid die "Aber Hallo" heet en bij ons beiden al aanleiding is geweest voor voldoende flauwe grappen. Na het parkeren van de auto vinden we echter geen "Aber Hallo" en we gaan het pand binnen met het juiste huisnummer op de openstaande deur. Er is alleen geen enkel teken van leven en ook een inspectie van het trappenhuis levert niks op.

We besluiten de gang naast het huis te proberen, daar lijkt enige activiteit plaats te vinden. Het blijkt een daklozenopvang te zijn die "Bankrott" heet, waar ze nog nooit van "Aber Hallo" hebben gehoord, maar wel van meer flauwe grappen. Frankie, één van de medewerkers geeft ons de tip het bij het café op de hoek te proberen, de eigenaresse zal het ons misschien kunnen vertellen. Maar nee, ook zij heeft nog nooit van "Aber hallo" gehoord...is ze soms onderwerp van één of andere flauwe grap? We proberen de enige andere eetgelegenheid in de buurt, maar ook zij kunnen ons niet helpen. Terug naar Frankie dan maar, die ons gezegd heeft dat zij ons wel verder zullen helpen als het niet lukt. In de tijd dat hij even een peuk rookt (de derde sinds we hem een kwartier geleden ontmoet hebben) en wij koffie aangeboden krijgen pluizen we nog wat telefoonboeken na, maar ook hier geen "Aber Hallo" of de naam van onze gastvrouw. Tja...Frankie besluit om ons mee te nemen naar het internetcafé aan de overkant. Onderwijl vraagt hij bij alle omwonenden (die hij allemaal lijkt te kennen) na of ze ooit van "Aber Hallo" hebben gehoord en vertelt deze bekenden allemaal dat het waarschijnlijk wel een homobar zal zijn die wij dus wel niet zullen kennen. Tijdens zijn vierde sigaret laat hij ons achter bij het internetcafé en gaat zelf de straat op.
Net als wij ons appartement met naam, maar zonder precies adres, op internet hebben gevonden en een mede-internetter vragen of hem het pand bekend voorkomt is Frankie terug.

Hij heeft navraag gedaan bij een taxichauffeur en heeft nu het goeie adres voor ons. Het blijkt een kilometer verderop aan dezelfde weg te zijn en dan even rechts om de hoek. Internet bevestigt dit en terwijl hij zijn vijfde peuk rookt nemen we afscheid van Frankie, terwijl we hem nog even een kaartje van Magic Photo World in de hand drukken. Als we het niet kunnen vinden mogen we altijd terug komen. Dit blijkt echter niet nodig, want 5 minuten later staan we voor een appartementencomplex dat ons duidelijk bekend voorkomt van de internet-foto's en zien we een eetgelegenheid die "Aber Hallo" heet: het bestaat dus echt! Achteraf, als we al weer thuis zijn, horen we via een mail van onze gastvrouw dat het adres waar we eerst stonden haar vorige adres is, waar ze inmiddels al 2 jaar niet meer woont. Bijzonder avontuur dus weer, maar gelukkig met een happy end.

Berlijn - AlexanderplatzAan het eind van de middag gaan we met de tram die recht voor onze deur blijkt te stoppen terug naar het centrum, richting de Alexanderplatz. Het zonovergoten plein is nog één grote bouwput, maar groepjes jongeren zitten er gezellig bij elkaar op de grond en de gebouwen die al af zijn zien er erg modern en hip uit.
We vinden het tijd voor wat meer West-Berlijn en gaan nog naar de Kurfürstendamm. Onderweg komen we langs het KaDeWe (kaufhaus de Westens), waar we even rondkijken, maar niet echt enthousiast over zijn. Berlijn - GedächtniskircheVlak voor de Kurfürstendamm zien we voor het eerst de Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche, de toren van de oude kerk vormt een bijzonder contrast met de moderne nieuwe kerk en toren ernaast. De fototentoonstelling in de toren is indrukwekkend en het blauwe licht in de nieuwe kerk zorgt voor een bijzondere sfeer. Buiten is het nog steeds lekker zonnig en op een drukbevolkte trap genieten we van het zonnetje en een paar crepes, die blijkbaar niet alleen in Parijs te koop zijn. (Fokko en Greet: dat biedt dus perspectieven voor een herkansing.) Na een korte wandeling over de Kurfürstendamm en een kopje thee om onze benen wat rust te gunnen eten we wat bij de Mc Donalds en gaan dan richting de Reichstag. We verwachten hier nu een kortere rij wachtenden en hopen om boven in de koepel te zijn bij ondergaande zon. Helaas zijn we niet de enigen die dit wel wat lijkt. We moeten nog meer dan een uur wachten en als we boven zijn is het pikdonker. Toch blijft het een bijzonder bouwwerk en hebben we een schitterend uitzicht over de verlichte stad. Het is al laat als we voor de tweede keer bij ons appartement aankomen. Dit keer kunnen we het gelukkig wat sneller vinden en na een lekkere douche zoeken we gauw het bed op.

> Berlijn Dag 2


Vandaag slapen we eerst uit, het was gisteren een drukke dag en we hebben niet voor niks zo'n lekker bedje. Als we zo rond 10 uur de deur uitgaan blijkt al snel dat het vandaag een stuk minder mooi weer is, het ziet er nogal druilerig uit. We gaan eerst naar de Joodse begraafplaats die verderop in onze wijk ligt en erg mooi moet zijn. Helaas is de begraafplaats vandaag gesloten en na een beetje gluren bij de hekken gaan we door naar de East Side Gallery. Berlijn - East Side GalleryIn ons Capitool Compact boekje staat erg slecht aangegeven waar dit 1,3 kilometer lange stuk van de Berlijnse muur zich bevindt. Het kost ons dan ook nogal wat moeite om het te vinden, maar na een hele wandeling zijn we er dan. Van de kunstwerken die door artiesten op de muur zijn gemaakt is door vervuiling en verwaarlozing niet zo veel meer over en alleen het eerste deel van de muur is gerestaureerd. Toch is ook hier al weer veel nieuwe graffiti over de kunstwerken heengespoten. We bekijken wat er nog van over is en nemen dan de metro naar het Rathaus met zijn Neptunusfontein.
Net als we daar aankomen begint het voor het eerst te regenen en we schuilen even in een souvenirwinkel. We gaan voor de tweede keer naar de Potsdamer Platz, om daar bij daglicht ook nog wat foto's te maken. Van hieruit lopen we naar een antiekmarkt in de omgeving, maar daar valt bij dit druilerige weer niet zo veel te beleven. Berlijn - Checkpoint CharlieWel hebben we erg veel lol met de reuze-wipwappen die hier staan, maar daarna gaan we gauw verder naar Checkpoint Charlie. We willen graag naar het museum Haus am Checkpoint Charlie om zo de regen te ontvluchten. Wederom zijn wij niet de enigen met een goed idee, maar na een half uurtje wachten zijn we binnen. Het is een boeiend museum met indrukwekkende foto's en voorwerpen die gebruikt zijn bij vluchtpogingen naar het westen. We eten heerlijk bij het Chinees-Japanse barretje in het Snackpoint Charlie aan de overkant en trakteren ons nog op een ijsje van Jenny's, ook al is het weer er niet echt naar.
Na het volle programma van gisteren vinden wij het voor vandaag welletjes geweest en we gaan nog even relaxen in onze kamer in Prenzlauer Berg.

> Berlijn Dag 3


Berlijn - Nieuwe SynagogeVandaag is het al weer de laatste dag in Berlijn en we zijn al vroeg uit de veren. Het zonnetje is er ook weer en we gaan eerst naar de Nieuwe Synagoge en zien verderop in deze straat ook nog een mooi oud postkantoor en een kunstenaarsdorp in een notedop, midden in de stad. Na een tweede keer Alexanderplatz gaan we naar de Gendarmenmarkt, dat volgens ons met recht de naam "mooiste plein van de stad" heeft. We zien hier een aantal Trabantjes, aangezien dit ook het startpunt is van de Trabbi-safari, maar naar mijn idee worden deze autootjes steeds meer een bezienswaardigheid in plaats van een veel gebruikte auto. We hebben verder namelijk bijna geen enkele Trabant gezien dit week-end en vermoeden dat ze het hier ook niet erg hip meer vinden om erin gezien te worden.
Berlijn - olympisch stadionDe Deutscher en Fransözischer Dom staan er prachtig bij in het ochtendzonnetje, evenals het Schauspielhaus in het midden, maar als we vertrekken richting het oude Olympisch Stadion uit 1936 trekken de eerste wolken weer over. Als we bij het stadion aankomen is het al geheel bewolkt en tot onze teleurstelling is het stadion vandaag ook nog gesloten in verband met een voetbalwedstrijd. We gaan dus direct verder naar het Schloss Charlottenburg waar we nog net een wandeling door de mooie paleistuinen kunnen maken voor de eerste regendruppels naar beneden vallen. Gelukkig stelt de neerslag niet zoveel voor en we komen droog aan als we voor de tweede keer dit week-end naar Snackpoint Charlie gaan. We eten er een hapje en laten door de Subway een paar lekkere broodjes beleggen voor onderweg. We halen onze auto op en tegen drie uur rijden we Berlijn uit met gemengde gevoelens: we hebben een leuk week-end gehad en mooie dingen gezien, maar toch voelt Berlijn niet echt als onze stad. We hebben heel wat mooiere plekken gezien en helaas zal Berlijn de top 10 niet gaan halen. Na een kleine 6 uurtjes rijden komen we moe maar voldaan weer in Groningen aan.

> Meer Info


Kijk ook eens op onze duitsland info pagina, waar veel nuttige informatie te vinden is over Duitsland en Berlijn.
 
| home | sitemap | over ons | copyright | contact |