MAGICPHOTOWORLD.COM

Bestedingen Treelo > Waar is het geld besteed?

Verdiend:
€ 2416,55
Besteed:
€ 2416,55

Onze reis was niet alleen een snoepreisje, wij hebben geld ingezameld en onderweg onze ogen de kost gegeven om te zien waar ze onze hulp konden gebruiken.

Zie hier waar het geld heen is gegaan:

Shakti huisvesting in Pushkar, India: €651,55


01-05-2009 Met enorm veel plezier hebben we het afgelopen anderhalf jaar bij verschillende projecten geholpen. Toch was er één project dat voor ons extra speciaal was: Shakti in Pushkar.

Nu keren we terug naar Nederland, maar Shakti zijn we nog lang niet vergeten. We zullen er zeker in de toekomst weer naar toe gaan om te kijken hoe het met de kinderen gaat en om weer onze handen uit de mouwen te steken.

Shakti

Door het grote succes van het project in de tijd dat wij er waren is Shakti uit z'n jasje gegroeid. Met zo'n zeventig kinderen zit Ramsingh dagelijks in twee kleine ruimtes, waar we in Nederland nog geen twintig kinderen in zouden huisvesten. Ook is er behoefte aan een ruimte waar gezamenlijk gegeten kan worden en waar kinderen zonder slaapplek eventueel de nacht kunnen doorbrengen. Zo'n ruimte kan bovenop de huidige etage gebouwd worden, maar dat kost veel geld.

Inmiddels is een groot deel van de benodigde financiële middelen binnengekomen door sponsoring en inzamelingsakties. Treelo doet ook graag nog een duit in het zakje en maakt het resterende bedrag op de trakteer-rekening over naar Shakti. De bouw aan de extra verdieping kan dan in mei of juni beginnen.

Inrichting voor Schooltje Nyaung U, Myanmar: €90,-


de Juf met een jonge Leerling21-02-2009 ...Na een rustige ochtend gaan we 's middags weer bij het schooltje van meneer Sein Thaung kijken. We nemen een tas vol schriften en potloden voor de kinderen mee. Zijn dochter, een juf, is er ook en samen onderwijzen ze een groepje kinderen. Uit elke klas komen er na schooltijd, bij toerbeurt, kinderen voor extra les in het eenvoudige schooltje. Materiaal is er nauwelijks en één van de twee schoolborden is in verregaande staat van ontbinding. Er zijn té weinig bankjes voor alle kinderen en als er 's avonds stroomuitval is (vaker wel dan niet) vervallen de lessen van de laatste twee groepen kinderen.
In overleg met meneer Thaung maken we een plan om namens Treelo te helpen. We laten een nieuw schoolbord en vier nieuwe bankjes timmeren door de plaatselijke timmerman. Ook kopen we een tl-lamp die in het stopcontact wordt opgeladen en bij stroomuitval genoeg licht oplevert om de lessen te laten doorgaan...
Lees hier het volledige verslag...

Schoolgeld voor Ganga en Mamta in Pushkar, India: €200,00


Ganga (7 jaar, rechts op de linkerfoto) en Mamta (11 jaar, op de rechterfoto) hebben tot juli 2008 nog nooit een school van binnen gezien. Hun ouders hebben geen geld om de meisjes naar school te laten gaan. Sinds het schooljaar 2008/2009 gaan ze met medewerking van Shakti naar de Public School in Pushkar. Hun leerkracht delen ze met minstens 40 andere kinderen en hun boeken met minimaal 5. Tafels en stoelen zijn er niet in hun klas. Niet echt een ideale situatie dus. Toch hebben beide meisjes al veel geleerd. Ze zetten zich voor 200 procent in en zijn bijzonder leergierig. Het huiswerk bij Shakti doen ze met groot enthousiasme en telkens komen ze vragen om meer.

Ganga en Asha Mamta

In juli 2009 begint een nieuw schooljaar. Van Treelo's budget mogen ze dat jaar gaan doorbrengen op een Private School: minder leerlingen en meer materialen in elke klas. Daardoor heeft de leerkracht meer tijd voor elke leerling en zijn de kansen op goeie vooruitgang vele malen groter. Als beide meisjes na dat schooljaar graag verder willen met school betalen we zelf de rest van hun opleiding. Per jaar begroten we nog 10 euro per kind voor onvoorziene situaties.
Er zijn nog veel meer kinderen die graag naar de Private School zouden willen, maar voor wie helaas nog geen sponsor is gevonden. Voor 90 euro kan een kind een heel jaar naar school. Dat is inclusief alle materialen en een uniform. Iets voor jou? Kijk eens op www.shakti-streetkids-pushkar.org.

Hulp voor Shakti in Pushkar, India: €455,-


25-11-2008 De dag begint hetzelfde als gisteren en terwijl de kinderen spelen geeft Ramsingh regelmatig een kind wat persoonlijke aandacht. Na een uurtje worden de spellen opgeborgen en is het tijd om huiswerk te doen. Geen huiswerk dat de school heeft opgegeven, maar extra werk om het nivo van de kids omhoog te krijgen. Velen van hen gaan pas sinds een aantal maanden naar school en alles is nieuw. Ze zijn al acht, negen of tien maar kunnen hun naam nog nauwelijks schrijven, want dat hebben ze nooit geleerd.
Huiswerk DoenWij helpen door sommetjes in hun schrift te schrijven die zij dan oplossen en Engelse woorden om na te schrijven. We kijken rond terwijl iedereen aan het werk is en vragen ons af wat we hier nog kunnen bijdragen. Alles lijkt op rolletjes te lopen en suggesties voor verbetering kunnen we niet bedenken. Ramsingh heeft alles onder controle, helemaal in z'n eentje en met 62 kinderen. Toch zien we dat er hier veel ontbreekt dat het beter of leuker zou kunnen maken. We besluiten ons te richten op het (ontbreken van voldoende) speelmateriaal en het doen van leuke en leerzame aktiviteiten waar hier duidelijk geen materiaal en geld voor is. Halverwege de middag eten we samen met de kinderen de heerlijke lunch die Ramsingh vanochtend heeft voorbereid en vanmiddag heeft warm gemaakt en daarna gaan de kinderen naar huis. Voor de één is dat het tentenkamp aan de overkant van de weg en voor de ander het eenvoudige huis of het schuurtje van sloopmateriaal om de hoek...
Lees hier het volledige verslag...

Materiaal en eten voor de Namaste Primary School in Nepal: €100,-


Petra heeft de afgelopen jaren al twee keer een aantal weken Lekkere Appelsgeholpen op de Namaste Primary School in Pokhara, een school die is opgericht door twee Nederlandse dames voor de allerarmste kinderen van de stad. Wij nemen er een kijkje tijdens het Dasain festival, als de school gesloten is, en krijgen meteen inspiratie voor de nodige hulp. We besluiten er een dag of 10 als vrijwilliger aan de slag te gaan.

15-10-2008 Vandaag is de eerste schooldag na twee weken vakantie en ook voor ons is het de eerste dag. Petra is inmiddels in Pokhara aangekomen en samen met haar gaan we naar school om te helpen, maar zoals eerder gezegd gaat in Nepal vaak alles precies anders dan je had gedacht of gehoopt...
Lees hier het volledige verslag...

Spullen voor een kinderziekenhuis in Kyrgyzstan: €300,-


Kinderziekenhuis Ak-Suu15-07-2008 Tijdens een wandeling in de Ak-Suu vallei, wederom een prachtig stukje natuur, komen we langs een wit gebouw waar gehandicapte kinderen in en uit lopen of worden gereden in een rolstoel. We nemen een kijkje in de hal, waar we van een dame die hier werkt te weten komen dat het een kinderziekenhuis is. Kinderen uit heel Kyrgyzstan komen hier naar toe om 2 weken lang behandeld te worden. Allemaal hebben ze motorische stoornissen door problemen in de hersenen. Ze krijgen hier onder andere parafinebehandelingen en massages. Ook is er een bassin waarin ze in het water behandeld kunnen worden.
Het geheel maakt, zoals eigenlijk zoveel in Kyrgyzstan, een bijzonder armoedige indruk.
Lees hier het volledige verslag...

Schriften en pennen voor een schooltje in Vongvilai Neua, Laos: €5,-


28-03-2008 Van de man bij het kleine Tourist Office in Attapeu horen we dat er in de Laven-dorpjes waar we vandaag heen willen in elk geval één schooltje is. We willen wat schriften en pennen meenemen, omdat we vermoeden dat ze hier, net als overal in de Schooltje in Vongvilai Neuaomgeving, een gebrek aan hebben. We spreken dus een klein deel van het Treelo-budget hiervoor aan op de markt van Attapeu.
Met een zelfgetekend kaartje van de Tourist-man vinden we het dorp Vongvilai Neua, waar we meteen de door hem genoemde school ontdekken. Er is blijkbaar vandaag geen les, maar 1 klas is wel aanwezig. De kinderen die al op de uitkijk staan wijken achteruit als we aankomen en ze zijn muisstil, maar de juffrouw bedankt ons uitgebreid in het Lao voor de meegebrachte spullen die hier duidelijk goed van pas komen. De school is een redelijk nieuw, houten gebouw, maar de bankjes binnenin zijn oud en op de schoolborden na is het maar een kale bedoening. We betwijfelen of er boeken zijn en we zien maar een paar schriftjes en pennen.

Hulp voor het weeshuisje in Phum Boeng Chhouk, Cambodja: €300,-


28-02-2008 Tijdens het ontbijt in ons favoriete restaurantje valt ons oog ineens op een aanplakbiljet van een nieuw opgezet weeshuisje, waar ook Engelse les wordt gegeven aan de andere minder bedeelde kinderen van het dorp. We besluiten er later een Engelse leskijkje te gaan nemen, maar gaan eerst enkele bezienswaardigheden in en om Phnom Penh verkennen.
Later die dag slaan we op de markt een paar kilo mandarijnen in en we gaan met een tuktuk die kant op. Als iedereen z'n mandarijn op heeft leert Yvonne de kinderen een liedje, terwijl Peter met de leraar Engels praat over wat ze allemaal doen met de kinderen, wat er is en vooral waar nog behoefte aan is. Dat laatste is niet gering, zoals we ook wel zien als we in huis rondkijken om te zien wat er nog mist. De verzorgmoeder van de weeskinderen slaapt met 4 meisjes en een klein jongetje in een houten bed, waar geen matras in ligt. De jongens en de 2 leraren slapen op de veranda, gewoon op de planken vloer. Speelgoed zien we niet en ook het eetgerei is zeer beperkt. We maken een lijst en spreken af over een ruime week terug te komen om een paar dagen te helpen en spullen te brengen.
Lees hier het volledige verslag...

Schoolspullen voor Ban Muang Phaem, Noord-West Thailand: €90,-


04-02-2008 We zijn vandaag in Pai, Noord-West Thailand, en wandelen naar de dichtstbijzijnde heuvel in de prachtige vallei, Schoolspullendoor hellingen met dichte jungle en bamboebos omringd, om de paar honderd trappen naar de Wat Mae Yen te beklimmen. Vanaf de tempel heb je een fantastisch zicht op Pai en de hele vallei. Als we wat verder rondkijken zien we op een bord een affiche en foto's voor een inzameling van warme kleding voor de mensen in een erg afgelegen en arm dorp. We hadden geen idee dat dit soort dorpen ook in Thailand nog bestaan, maar in de heuvels dichtbij de Birmese grens is de armoede nog lang de wereld niet uit.
We vragen een aanwezige monnik of onze hulp op prijs gesteld zou worden, maar het dorp is té afgelegen en lastig te bereiken voor ons. Wel is er een gebied, ook dichtbij Birma, waar mensen weinig hebben en de kinderen vaak niet naar school kunnen. De scholen zouden er ook nog eens zeer weinig materiaal hebben. Daar is zeker behoefte aan hulp.
Lees hier het volledige verslag...

Big Brother Mouse, Laos: €225,-


05-01-2008 In een foldertje heeft Peter iets gezien over een nieuw project (Big Brother Mouse) dat jonge schrijvers en tekenaars aan het werk zet om boeken te maken voor kinderen. Op die manier leren zij een vak en een bedrijf runnen en kunnen ze Boeken Setvia sponsors de boeken doneren aan de vele kinderen die hier in Laos nog nooit een leuk boek (met plaatjes) hebben gelezen of zelfs gezien! In heel Laos zijn nog maar weinig boeken te vinden en de paar boeken die er zijn bestaan uit alleen letters, die saaie teksten vormen.

Door deze nieuwe soort boeken (die wij in Nederland wel al jaaaren hebben) wordt de kinderen duidelijk dat er ook leuke boeken zijn en wordt hen op een leuke manier lezen geleerd. Als ze vooruit willen komen is het zó belangrijk dat ze leren lezen. Met thema's als piraten en dino's wordt de interesse van de kinderen gewekt en voor oudere kinderen zijn er tweetalige boeken in het Lao en Engels.
Lees hier het volledige verslag...