MAGICPHOTOWORLD.COM

Huis en Haard > verkopen, verhuren of ...?

Huis en Haard Werk Gezondheid
Reisdocumenten Geldzaken Uitrusting
Multimedia Verzekeren Links
De beslissing is genomen: je gaat voor lange tijd op reis. Tja... maar wat doe je met je huis en met al je spullen in dat huis?

Wij hebben besloten ons huis te verkopen, omdat we voor langer dan een jaar op reis wilden en omdat we de opbrengst van het huis dan als een deel van ons reisbudget konden gebruiken. ons huisVoor de verkoop maakten we gebruik van de diensten van een nieuwkomer in makelaarsland: Makelaarsland! Dit was in 2007 nog de enige die je wil helpen je huis van de hand te doen zonder courtage in rekening brengen, maar slechts een eenmalig bedrag van destijds € 795,-.
Voor dat bedrag kregen we een prijsadvies en een bord in de tuin en regelden zij een vermelding op Funda, de onderhandelingen en de koopovereenkomst. De foto’s en begeleidende teksten voor Funda Ún de rondleidingen deden we zelf. Op die manier hebben we het grootste deel van de makelaarskosten ook nog eens omgezet in extra reisbudget. Binnen een maand was ons huis verkocht en 1 mei 2007 hebben we de sleutel overgedragen aan de nieuwe bewoners. Zelf hadden we inmiddels tijdelijke woonruimte gevonden, waar we tot ons vertrek op 19 augustus konden blijven. Update: Omdat we ons vertrek hebben moeten uitstellen tot 27 november zijn we blij dat er ook voor die periode een tijdelijk huisje voor ons bleek te zijn.

We stonden bij vertrek al enkele jaren ingeschreven als woningzoekende voor een huurhuis in onze gemeente (nog uit de tijd dat we op zoek waren naar een huurhuis, maar nooit in aanmerking kwamen wegens gebrek aan punten) en hadden al heel wat punten verzameld. Op die manier dachten we snel over andere woonruimte te kunnen beschikken bij terugkeer, maar dit viel toch nog tegen. Uiteindelijk hebben we via een makelaar binnen enkele weken wat gevonden.

Ook de grote meubels hebben we verkocht, omdat opslaan betekent dat je elke maand de huur van de opslag moet betalen en de meubels er ook niet beter op zullen worden. De kleine spullen brachten we bij Peters ouders onder. (onze dank is groot)

Je merkt het: we waren niet bijzonder gehecht aan ons huis of bepaalde spullen die we hadden. We kunnen ons voorstellen dat jij daar anders over denkt en het absoluut niet ziet zitten bij terugkomst in Nederland niet meteen woonruimte ter beschikking te hebben. de woonkamerZeker als je voor kortere tijd op reis gaat is het misschien beter om het huis waar je woont aan te houden. Om de kosten van de hypotheek te dekken kun je ervoor kiezen om het huis gedurende je afwezigheid te verhuren. Kies betrouwbare huurders (die je wellicht al kent), met wie je duideljke afspraken maakt over de duur van de verhuur en over wat te doen bij vervroegde thuiskomst. Ook als je een huis huurt kun je het huis tijdelijk aan iemand anders verhuren. Op die manier voorkom je diefstal uit je onbewoonde huis en zit je niet met enorme maandlasten alleen al aan de huur van je huis. Bedenk van te voren of je bij het verhuren van je huis je eigen spullen in het huis laat staan en dus gemeubileerd verhuurt, of dat je jouw eigen spullen in bijvoorbeeld een zolderkamer opslaat en ze dus in dezelfde staat aantreft als je weer thuis komt.

In het geval je erg gehecht bent aan je antieke bed van oma en de kunstwerken van tante Jet kun je overwegen je meubels ergens op te slaan. Het handigst en ook het voordeligst is het om dit bij vrienden of familie te doen, maar mocht dit niet lukken dan zijn er ook bedrijven waar je tegen vergoeding een aantal kubieke meters opslag per maand kunt huren. Voorbeelden zijn: Citybox en All Safe.