MAGICPHOTOWORLD.COM

Geldzaken > reisbudget vergaren en weer uitgeven

Huis en Haard Werk Gezondheid
Reisdocumenten Geldzaken Uitrusting
Multimedia Verzekeren Links
Het maken van een lange reis is niet goedkoop. Zeker als je ontslag neemt en geen enkele bron van inkomsten meer hebt zul je moeten zorgen dat je het grootste deel van je budget van te voren bij elkaar hebt gesprokkeld.
Ook wij hebben het benodigde budget niet bij een loterij gewonnen. Nadat we de beslissing hadden genomen om op reis te gaan begonnen we met het opzij zetten van het geld dat we op dat moment niet nodig hadden.
Naarmate de vertrekdatum naderde werden we steeds fanatieker. Op de volgende manieren kwam onze reis stapje bij beetje dichterbij:

geld

  • Elke maand zetten we meteen een groot deel van ons loon op de spaarrekening.
  • Alle extra’s, zoals belastingteruggave, eindejaarsuitkering en energiepremie kwamen meteen op diezelfde spaarrekening.
  • Het werd steeds meer een sport om zo goedkoop mogelijk boodschappen te doen en tóch lekker te eten.
  • Kleding kopen beperkten we tot een absoluut minimum. Regelmatig hebben we onze koopdrang bevredigd door de stad in te gaan en spullen aan te schaffen die we op reis nodig hadden.
  • Onze week-enden vulden we voor het grootste deel met low-budget activiteiten, hoewel we heus nog wel af en toe naar de film gingen enzo. Wist je dat je met Airmiles gratis naar de dierentuin kunt en je videotheek pasje kunt opwaarderen?

Je zult versteld staan als je wist hoeveel je nog kunt besparen door bovenstaande regels in acht te nemen. Een groot deel van ons reisbudget hebben we zo bij elkaar gespaard. De verkoop van ons huis leverde het andere deel van het benodigde geld.

Na het lezen van de websites van vele andere reizigers, speurwerk in boeken en het gebruik van onze eigen ervaring en gezond verstand dachten we ongeveer het volgende nodig te hebben:

Uitrusting € 3.000,-
Gezondheid € 1.000,-
Verzekering € 2.500,-
Vliegtickets € 3.500,-
Visa € 1.000,-
Verblijf (2jr) € 20.000,-
Vervoer (2jr) € 10.000,-
Thuiskomst € 5.000,-

Uiteindelijk hebben we minder geld uitgegeven dan we verwacht hadden. Met name de verblijfs- en reiskosten waren flink lager dan verwacht.

Voor het probleemloos uitgeven van ons gespaarde geld hadden we de volgende mogelijkheden gevonden:

We namen twee pinpassen mee, die we op verschillende plekken bewaarden. Voor het overboeken van ons spaargeld naar de lopende rekening hadden we een “internetapparaatje” bij ons van de Rabobank, onze bank. Bij de thuisblijvers lieten we een derde pasje en nog zo’n apparaatje achter, mochten we zelf problemen ondervinden bij het gebruik op een bepaald moment.
Voor het boeken van vliegtickets en verschillende andere handige toepassingen hadden we een creditcard op zak. Deze creditcard zit in ons Rabo Totaal Pakket, net als de Rabo Interhelp, voor hulp bij bijvoorbeeld diefstal van onze pasjes. eurosHet noodnummer hiervan is +31 499 499 112 en bij één telefoontje worden meteen alle pasjes geblokkeerd. Tevens staan onze paspoorten hier geregistreed en konden we in geval van nood geld ter beschikking krijgen.
We zorgden ervoor altijd een kleine hoeveelheid Dollars bij ons te hebben om te kunnen wisselen, mocht ons plastic geld dienst weigeren of gestolen worden. In de praktijk hebben we, behalve in Myanmar, die Dollars nooit nodig gehad.

Uiteraard hadden we al deze betaalmiddelen op verschillende plaatsen opgeborgen en hadden we voor dagelijks gebruik een apart portemoneetje in onze broekzak, zodat we niet bij elke betaling onze glimmende pasjes hoefden te showen. Om het risico van beroving nog wat verder te beperken hadden we een nep-portemonnee bij ons, met wat verlopen pasjes en wat kleingeld in de lokale munteenheid. Deze portemonnee konden we dan in geval van nood afgeven aan mensen die ook na een eerste “nee” blijven aandringen. Ok deze voorzorgsmaatregel is voor ons (gelukkig) overbodig gebleken.