MAGICPHOTOWORLD.COM

Verzekeren > medisch, bagage, ongevallen, ...

Huis en Haard Werk Gezondheid
Reisdocumenten Geldzaken Uitrusting
Multimedia Verzekeren Links
Dat we voor een reis van minimaal een jaar niet met onze doorlopende reisverzekering zouden toekunnen was ons al snel duidelijk. Zo’n maand of 9 voor vertrek zijn we maar eens in het donkere woud der verzekeringen gedoken. De verschillen in regels bij de diverse gemeenten en de veelheid aan elkaar tegensprekende info op internet maakten dat we al snel de weg kwijt raakten, maar na wat telefoontjes en nog wat rondsurfen werd het langzaam allemaal wat duidelijker:

verzekeren

Als je maximaal een jaar op reis gaat kan de doorlopende reisverzekering van bijvoorbeeld Interpolis handig zijn. Normaal gesproken mag je hier slechts een aaneengesloten periode van 60 dagen op reis zijn, maar dit kan worden verlengd tot 180 of zelfs 365 dagen. Naast deze verzekering heb je dan een basisverzekering voor ziektekosten nodig, eventueel met aanvullende pakketten.

Een betere optie is om een speciale wereldreizigers verzekering af te sluiten, dan weet je zeker dat alles goed gedekt is. Daarvan zijn de Joho Special Isis, de Elvia Globetrotter en de Europeesche Lang op Reis de meest bekende. Deze vergoeden naast bagage, ongevallen en wettelijke aansprakelijkheid, alle drie geneeskundige kosten in het buitenland voor 100%. Dit in tegenstelling tot de ziektekosten verzekeraars, die bij kosten in het buitenland (bijna) altijd slechts 100% van het Nederlandse tarief van een behandeling vergoeden. Dat kan vervelende gevolgen hebben als je in een privé kliniek terecht bent gekomen ergens in donker Afrika.

De dekking van de Special Isis All-in Wereld dekking is zelfs zo uitgebreid dat een ziektekosten verzekering ernaast onzin is. Helaas is iedere Nederlander sinds januari 2006 verplicht om een basisverzekering af te sluiten, maar als je niet meer staat ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie en je verder geen inkomsten of zaken als bijvoorbeeld een woning aanhoudt tijdens je afwezigheid ben je niet meer verzekeringsplichtig. Dit bracht ons op het idee om ons uit te laten schrijven uit de gemeentelijke basisadministratie. Door vrijwillig ontslag te nemen kunnen we toch geen aanspraak maken op wat voor uitkering dan ook. En voor de wachtlijst voor een huurhuisje bij thuiskomst was het ingeschreven staan bij de gemeente geen voorwaarde, onze puntentelling loopt dus in onze afwezigheid gewoon door. Let wel op: dit is bij elke gemeente weer anders geregeld!
Het is echter niet mogelijk om je uit te schrijven uit de basisadministratie als je minder dan een jaar weg blijft, nog inkomsten uit Nederland hebt, of een huis aanhoudt, eventueel met tijdelijke huurders erin. Lastig is verder dat je van je gemeente jezelf moet laten uitschrijven als je langer dan 8 maanden naar het buitenland gaat, maar dat de belastingdienst daar blijkbaar weer anders over denkt. Bij hun ga je pas écht weg als je langer dan 12 maanden buiten Nederland verblijft. Gelukkig konden ze het voor ons niet leuker maken, maar wel makkelijker: wij bleven langer weg dan een jaar en hadden geen inkomsten of huis meer in Nederland. Daarom konden we de polis van onze zorgverzekering laten bevriezen, zoals dat bij hen heet. Toen we terug kwamen in Nederland kon de polis gewoon worden voortgezet. Mocht je ook voor een dergelijke optie gaan, zorg er dan voor dat je dit zwart op wit krijgt van je verzekering. Dit is een beetje een grijs gebied in de toch al zo overzichtelijke verzekeringswereld, maar volledig volgens de wet, mits je aan bovenstaande voorwaarden voldoet. Toch is het handig om van je verzekering een schriftelijke bevestiging van de afspraak te hebben.

verzekeren2Mocht je liever jezelf niet uitschrijven uit de basisadministratie van je gemeente, of voldoe je niet aan de voorwaarden, dan is er ook nog de mogelijkheid om naast de wereldreisverzekering ergens een goedkope basisverzekering te nemen, met het hoogste eigen risico en zonder extra’s. Doordat je toch niks op de verzekering zult claimen (je hebt immers de wereldreisverzekering die alles dekt) krijg je dan aan het eind van het jaar ook nog eens je no-claim korting terug. Als je dan ook nog zorgtoeslag aanvraagt omdat je toch geen inkomen hebt, kun je zelfs met een kleine winst lachend de wereld rond gaan. Let er wel op dat de belastingdienst naar je inkomen voor een heel jaar kijkt voor de berekening van de zorgtoeslag. Als je bijvoorbeeld van januari tot september inkomen hebt gehad krijg je nog maar weinig zorgtoeslag over de resterende maanden van het jaar die je op reis bent.

Al onze andere lopende verzekeringen bij Interpolis hebben we opgezegd: de woonhuis- en inboedelverzekering bij de overdracht van ons huis en de doorlopende reisverzekering en aansprakelijkheidsverzekering vlak voor vertrek. Normaal gesproken geldt er, zoals bij zoveel verzekeringen, een opzegtermijn van een jaar, maar in ons geval konden we een brief sturen waarin we uitleggen dat we op wereldreis gaan en hoefden we ons niet aan de opzegtermijn te houden.

Onze autoverzekering hebben we laten opschorten. In ons geval kon dat voor een periode van maximaal 2 jaar. Aan het opschorten zijn geen kosten verbonden, maar dit zorgt er wel voor dat je bij terugkomst niet je no-claim kwijt bent en weer onderaan de ladder moeten beginnen. Dit is wel het geval als je de verzekering gewoon opzegt en na de reis (van langer dan een jaar) een nieuwe afsluit.