MAGICPHOTOWORLD.COM

paspoorten, visa en tickets

Huis en Haard Werk Gezondheid
Reisdocumenten Geldzaken Uitrusting
Multimedia Verzekeren Links
Een belangrijk onderdeel in je voorbereiding is de zorg voor alle benodigde reisdocumenten.

Je paspoort heeft een geldigheid van 5 jaar, dus is het verstandig om te controleren of je tijdens je afwezigheid een nieuwe nodig zult hebben. Let op: voor sommige landen geldt dat je paspoort nog minimaal een half jaar geldig moet zijn op het moment dat je het land binnengaat of weer verlaat. Soms is het dus slim om vóór je reis een nieuw paspoort op te halen, zeker als je nog niet precies weet hoe lang je weg zult blijven. Hou er rekening mee dat het tegenwoordig een week duurt voor je het nieuwe paspoort in handen hebt en laat je pasfoto’s maken bij een fotograaf. Die weet precies wat de eisen zijn aan foto’s voor officiële documenten.
Voor een kleine meerprijs kun je vragen om een zakenpaspoort, dit is een extra dik paspoort (dus ook extra onhandig met opbergen) en dat kan een optie zijn als je veel visa en stempels nodig hebt. Ook in een gewoon paspoort is echter veel ruimte en wij achtten dit zelf ruim voldoende voor onze reis. Dit bleek ook waar, maar we hebben er bij de douane steeds goed op gelet dat zoveel mogelijk de bladzijdes werden vol gemaakt.

visum

Naast een geldig paspoort heb je voor veel landen een visum nodig om erin te mogen. Je visum voor het eerste land kun je voor vertrek in Nederland regelen door met je paspoort, een ingevuld aanvraagformulier en één of twee pasfoto’s naar de betreffende ambassade te gaan. In de meeste gevallen moet je een andere keer terug komen om je paspoort mét visum weer op te halen. Wij hebben daarom besloten ons visum voor China (update: wat we uiteindelijk niet nodig hebben gehad door uitstel van vertrek) door visumdienst te laten regelen. Het bedrag dat we hen betaalden voor deze service is nog altijd minder dan wat we kwijt zouden zijn geweest als we zelf naar Den Haag waren gaan. Als je een ticket of misschien zelfs (het eerste deel van) je reis bij een reisburo hebt geboekt kunnen zij meestal ook het visum voor je regelen.
Visa voor landen die je pas later zult bezoeken kun je niet van te voren regelen en zul je dan bij de ambassades in de buurlanden moeten ophalen. Vaak zijn visa hier makkelijker te krijgen en ook nog eens stukken goedkoper dan in Nederland. Niets dan voordelen dus. Kijk wel eerst even goed waar precies een ambassade van het land waar je naartoe wilt zit, dit kan je een boel ergernis en extra reisuren schelen.

Bekijk hier alle info die je nodig hebt m.b.t. het visum voor het land van je bestemming:

  • visumdienst
  • visum.nl
  • Tenzij je een reisburo inschakelt zul je ook zelf een ticket naar je eerste bestemming moeten boeken. Met het steeds groter wordende aanbod op internet van (goedkope) tickets mag dit geen probleem zijn. Zelf kregen wij het, nadat we in een enthousiaste bui zo’n 10 maanden voor vertrek onze enkeltjes Beijing hadden geboekt, wel even erg benauwd toen we ineens overal lazen dat je met een enkele reis veel landen niet inkomt. China zou één van die landen zijn. Waarom lees je dat soort dingen altijd pas na je (té) enhousiaste aktie? Bij navraag bij de visumdienst blijkt het echter in de prakijk allemaal erg mee te vallen: als de luchtvaartmaatschappij je mee wil nemen met een enkele reis is er geen enkel probleem. Zij zijn namelijk verantwoordelijk om je terug te vliegen, mocht je onverhoeds het land niet inkomen, dus als zij het risico willen nemen...
    Qatar Airways vond het absoluut geen bezwaar om ons mee te nemen met een enkele reis, mits ons visum in orde was. De visumdienst zou niet weten waarom ons visum niet in orde zou komen, dus was het tijd voor ons om opgelucht adem te halen, helemaal toen we via andere reizigers die naar Beijing waren gevlogen te horen kregen dat er in de praktijk zelfs helemaal niet naar een retourticket of uitreisticket gevraagd wordt bij aankomst!
    update: Uiteindelijk hebben we ons voor niks druk gemaakt, aangezien we door het uitstel van de reis naar het "makkelijke" Thailand vertrokken i.p.v. China.

    Je gele vaccinatiepaspoort dien je in sommige landen te kunnen overleggen, maar in verreweg de meeste gevallen wordt er nooit naar gevraagd. Toch kun je beter geen risico lopen en dit boekje altijd meenemen.

    paspoortenOm verlies of diefstal tegen te gaan kun je je paspoort beter niet uit handen geven, tenzij je niet anders kan als je bijvoorbeeld een visum aan moet vragen. Je kunt van je paspoort het beste een aantal kopietjes maken die je af kunt geven en later terug kunt vragen bij het inchecken in een hostel. Als ze er moeilijk over doen dat het niet het origineel is kun je altijd zeggen dat je die nodig hebt om een nieuw visum aan te vragen en zien of dat werkt. Zet ook een ingescande versie ergens op internet, waar je er in geval van nood bij kunt, of laat een kopie achter in Nederland, waar iemand het naar je toe kan faxen. Wij hebben dit gedaan met onze visa, belangrijke gegevens, pasjes en vaccinatiepaspoort.