MAGICPHOTOWORLD.COM

Côte d'Azur 2003 Reisverslag

Dit is een reisverslag uit 2003. In 2012 zijn we terug geweest naar de Côte d'Azur.

> Hoe het begon...


Mei 2003: de zomervakantie was nog een heel eind weg en de meivakantie net achter de rug. Toch hadden we wel zin om lekker even weg te gaan uit Nederland, naar een plek waar het wat warmer en zonniger zou zijn dan bij ons op dat moment. Peter had nog nooit gevlogen, dus misschien dat dat nu maar eens een keer tijd werd. De foldertjes van het reisburo waren snel gehaald, dus die middag brachten we door met het bekijken van blauwe luchten, mooie gebouwen en leuke hotelletjes.

> Het Plan


We hadden Monaconiet erg veel vakantie dagen meer over, maar het Pinksterweek-end lag nog in het verschiet. Dat betekende dat we nog 3 dagen lekker weg konden gaan. Het zou dus geen hele verre bestemming worden, maar dat kon de pret niet drukken van dit onverwachte reisje. Uiteindelijk boekten we 3 dagen Nice, slechts anderhalf uur vliegen en toch even helemaal weg, lekker aan de Middellandse Zee. Van hieruit zouden we dan ook makkelijk een dag naar Monaco kunnen gaan en zo hadden we dus 2 vliegen (lees: 2 steden) in 1 klap.

> De Reis naar Côte d'Azur


Zoals eerder gezegd had Peter tot dan toe nog nooit gevlogen en naarmate het tijdstipNice van vertrek nadert begint hij toch wel te twijfelen of dit allemaal wel zo'n goed plan is. Gelukkig vliegen we vrij vroeg, al om 8.00 uur. Al even na 5 uur 's ochtends vertrekken we uit ons overnachtingshotel Spaarnwouderesort op zo'n half uurtje rijden van Schiphol. We kunnen nog een plekje bij het raam krijgen en na een kopje thee en nog even wachten en verder wakker worden kunnen we instappen. Helaas verloopt het opstijgen minder vlotjes dan ik (Yvonne) gehoopt had. Er zit niet genoeg lucht in het neuswiel, zo wordt ons medegedeeld, en dat moet verholpen worden. Maar, eindelijk, met een half uur vertraging kunnen we dan toch opstijgen en kan Peter ook rustig even achterover hangen, omdat het toch allemaal nogal meevalt. En zo staan we om half 11 's ochtends aan de zonovergoten Riviera van Zuid-Frankrijk, waar het zo'n 15 graden warmer is dan het thuis was bij vertrek.

> Nice


Ons hotel (Medicis) blijkt een gezellig en goed hotel te zijn op zo'n 10 minuten loopafstand van het strand en de bekende boulevard. De brede boulevard, naast het kiezelstrand, is ondanks dat het begin juni is al erg druk en gezellig. We maken een heerlijke wandeling naar de haven en vuurtoren van Nice. Aan deze kant van de stad is ook een heuvel Huizen Nicevanwaar je een prachtig uitzicht hebt over het hele strand, de haven en de oude stad. Je kunt naar boven klimmen, maar wij besluiten om lekker lui 2 kaartjes te kopen voor de lift die ons keurig boven afzet. Prachtige cactussen groeien verspreid over de hele heuvel.
's Middags bezoeken we het oude stadscentrum met zijn gekleurde huisjes en smalle steegjes vol met leuke boetiekjes. Er zijn hier genoeg souvenirwinkeltjes om half Nederland van een leuk cadeautje te voorzien, maar gelukkig weten we ons te beheersen. Ook aan sfeervolle restaurantjes is hier absoluut geen gebrek, dus het is lastig kiezen waar we 's avonds zullen gaan eten. Uiteindelijk wordt het een pizzeria waar we nog buiten op het terras kunnen eten met live muziek van diverse straatmuzikanten. Lekker uitbuiken? Tijdens een lange avondwandeling aan de boulevard hoef je je zeker niet te vervelen.

> Monaco


De volgende dag zijn we van plan om met de trein naar Monaco te gaan. Het kost ons enige moeite om het station te vinden en bij navraag worden we dan weer de ene en dan weer de andere kant uitgestuurd, maar uiteindelijk lukt het dan toch en vinden we de ingang naar de stationshal. Het is hier een chaos en een drukte van jewelste en we vragen ons af of dit gebruikelijk is voor een toch niet heel erg grote stad als Nice. Maar na een kort gesprekje met een wachtende landgenoot blijkt dat het spoorwegpersoneel uitgerekend deze dag heeft uitgekozen om te gaan staken en dat er geen enkele trein zal rijden vandaag. Maar wij zijn niet voor één gat te vangen en we weten dat er ook nog een bus zou moeten rijden naar Monaco. We krijgen een routebeschrijving naar het busstation, zo'n minuut of 10 verderop gelegen. Dit station is veel makkelijker te vinden en 20 minuten later zitten we in de bus richting Monaco. Na een rit van 3 kwartier zijn we erg blij dat de treinen vandaag niet reden, aangezien we dan vast niet zo'n prachtige rit hadden gehad als nu. De weg die de bus volgt loopt pal langs het water en garandeert zeer mooie uitzichten over de Côte d'Azur. Tijdens de zomermaanden schijnt deze "Basse Corniche" Paleis Monaco gigantisch druk te zijn en is de "Haute Corniche" een betere optie, maar nu valt het nog wel mee. Een uurtje later stappen we uit aan de haven van Monaco. Enkele dagen geleden zijn de bekende Formule 1 autoraces hier geweest en veel materiaal staat nog op de route van het circuit. Na een blik op al die prachtige luxe jachten in de haven besluiten we de klim te wagen naar het nationaal paleis. We zijn net op tijd om de ceremonie van de wisseling van de wachten mee te maken.
Bijna naast het paleis vertrekt er een bus naar de Jardin Exotique, de botanische tuin, bijna bovenaan de heuvel waartegen Monaco gebouwd is. Deze klim is voor de minder sportieve types (zoals wij) geen aantrekkelijk vooruitzicht en de bus biedt dus echt uitkomst. Voor iedereen die zichzelf wel onder de sportieve types schaart: Botanische tuin Monacozeg echter niet dat je niet gewaarschuwd bent. Een half uurtje en vele haarspeldbochten later zijn we bij de ingang van de botanische tuin, met voornamelijk cactussen. Er staan hier werkelijk de meest uiteenlopende soorten en een heleboel staan net in bloei. Erg mooi en kleurrijk. Ook de plek van het park, precies aan de rand van de heuvel, is erg bijzonder. Je hebt een mooi uitzicht over de stad en de zee. Vlakbij de uitgang wacht ons nog een leuke verrassing: onder de rotswand waarop al dit moois is aangeplant blijkt een druipsteengrot te liggen. We zijn nog net op tijd voor de laatste rondleiding. De rondleiding duurt ongeveer een half uur, dus precies lang genoeg om toch nog even van die stallactieten en stallacieten te genieten, maar niet te veel van het heerlijk warme weer buiten te missen.
Na een bezoekje aan het casino en de presentatie van de nieuwste Bugatti op het plein ervoor besluiten we dat het tijd is om weer terug te gaan naar Nice, waar we een hapje eten. De volgende ochtend hebben we nog net tijd om een wandeling te maken naar de Russische kathedraal, die net even buiten het centrum ligt, voordat we terug moeten naar de luchthaven. Helaas is het zondag en is er een dienst in de kerk. We kunnen dus alleen aan de buitenkant kijken. Vlakbij stopt de bus naar Nice Airport en het is weer tijd voor Peter om zenuwachtig te worden. Maar ook de terugvlucht is eigenlijk erg relaxt en we kunnen dus concluderen dat we gelukkig eens vaker kunnen gaan vliegen. Het was een erg geslaagd week-end.

> Meer Info


Op onze Frankrijk info pagina is veel nuttige informatie te vinden over Frankrijk en neem ook eens een kijkje bij onze Côte d'Azur foto's.