MAGICPHOTOWORLD.COM

Côte d'Azur Reisverslag

Dit is een reisverslag uit 2012. In 2003 zijn we ook al eens naar de Côte d'Azur geweest.

> van Languedoc-Rousillon naar Côte d'Azur


21-07-2012 Over van tijd tot tijd vrij drukke snelwegen en via een enkele tolpoort, waar we maar liefst twintig minuten in de rij staan, bereiken we vanuit Pézenas toch in een uurtje of vijf Mandelieu. Onze eerste reactie als we de snelweg af komen is er één van pure schok en ongeloof. Het lijkt wel een kopie van het schrikbeeld dat we altijd hebben van de Costa del Sol, met de vele lelijke appartementencomplexen in flatstijl gebouwd, zo langs het water. Afschuwelijk! Gelukkig stuurt Tom ons helemaal naar de rand van het dorp en ziet alles er daar een stuk beter uit.
Tot onze verbazing lijkt het adres niet te kloppen. Op de plek waar we uitkomen is wel een camping, maar die heet heel anders dan degene waar wij een appartement geboekt hebben. We besluiten bij de receptie van deze camping even de weg te vragen, want we zien ook nergens bordjes naar “onze” camping. Het antwoord is licht komisch: “jezze, joe are zère… wie ève zjainzje de naime”. Ook prettig dat wij dan weer die e-mail niet hebben ontvangen met deze info, maar we zijn er in ieder geval. Het appartement is mooi, ruim en nieuw en ligt op loopafstand van de zee, waar we meteen een kijkje gaan nemen. Leuke promenade langs het water, zeker als je een eindje bij de echte stranden vandaan loopt.
Mandelieu la NapouleAls we ’s avonds inkopen doen bij de Géant Casino worden we gevraagd waarom we in de rij blijven wachten. Uhm… pardon? Blijk je als zwangere gewoon voor te mogen dringen bij alle grote supermarkten in Frankrijk. Daar staan zelfs borden van bij de kassa. Haha, leuk dat we dit nu weten en misschien een leuke suggestie voor Nederland.

22-07-2012 ’s Ochtends beginnen we, na een laat ontbijt, met een wandeling langs de zonnige Côte d’Azur. Tot onze verbazing vallen er ’s middags bij de lunch enkele regendruppels op ons hoofd en in de verte horen we wat onweer.
Een uurtje later is het onweer recht boven ons en de rest van de dag blijft nat. Tijd voor een verplichte rustdag dus, ook niet verkeerd.

> Cannes en Nice


Carlton hotel Cannes23-07-2012 Recht voor de deur van onze camping is de bushalte, waar ook de bus naar Cannes stopt. Dat bespaart ons dus de stress van rijden in de drukke stad en het zoeken naar een parkeerplek. Door de grote drukte op de weg doen we maar liefst een uur over de tien kilometer die we moeten overbruggen.
Zoals in veel van de steden hier zijn de haven en de promenade “the place to be” en vooral “to be seen”. Groot, groter, grootst lijkt het motto van de booteigenaren en duur, duurder, duurst van de autobezitters. Al gauw hebben we het hier wel gezien en we nemen de trein naar Nice, een dik half uur verderop.
Hier waren we al eens eerder, tijdens onze allereerste gezamenlijke vliegvakantie, zo’n tien jaar geleden. We doen weer een rondje promenade, haven en gaan nog even de bult op, die deze twee van elkaar scheidt en een prachtig uitzicht biedt, voor we de avondtrein terug naar Mandelieu – La Napoule nemen.

> Port Grimaud en Saint Tropez


24-07-2012 Gisteren hebben we meer dan genoeg gelopen, dus vandaag gaan we er met de auto op uit. Saint TropezWe dachten wel dat de kustweg naar de omgeving van Saint Tropez druk zou zijn, maar hadden niet verwacht na twee uur tijd nog steeds in de file te staan, zonder nog voor- of achteruit te kunnen. We lunchen even in onze ruime achterbak, aan de kant van de weg en gaan vol goeie moed verder. Het is al ruim in de middag als we eindelijk aankomen in Port Grimaud. Wel een absoluut pittoresk plaatsje met zijn gekleurde huisjes aan het water en de leuke bootjes en ze verkopen er heerlijk zelfgemaakt schepijs.
Ook het laatste stukje naar Saint Tropez is het weer aanschuiven in het rijtje, maar we willen de plek waar de Gendarme-films met Louis de Funès zijn opgenomen toch echt eens met eigen ogen zien. Eigenlijk draait het ook hier weer om de haven met z’n extreme jachten en de nieuwste rage is om een boottocht te maken langs de villa’s van de celebrities. Niet geheel ons ding en ook Louis zou zich vast omdraaien in zijn graf als hij het wist.
Op naar Ramatuelle, een pittoresk bergdorpje in de buurt, waar we kort nog even rondkijken, voor we aan de drie uur durende terugtocht beginnen. En dat voor amper tachtig kilometer…

25-07-2012 We vinden het weer eens tijd voor een relaxdagje en lezen wat, doen een spelletje en lopen pas ’s avonds, als het wat is afgekoeld, even naar het strand.

> Gorges du Verdon


Gorges du Verdon26-07-2012 Al vroeg stappen we in de auto, om het heuvelachtige achterland van de Côte d’Azur in te rijden, waar de landschappen steeds mooier worden. Tegen half elf zijn we in Castellane, een klein, maar gezellig stadje aan het begin van de gorges du Verdon.
Naarmate we de kloof verder inrijden worden de uitzichten steeds indrukwekkender en regelmatig maken we een fotostop. We volgen eerst de Route des Crètes, waar we een klim maken naar een fantastische afgrond, waarbij we honderden meters loodrecht naar beneden kunnen kijken, boven de rivier de Verdon. Hoog boven ons zweven twee gieren, op de luchtstromen, die hen naar steeds grotere hoogte meevoeren.
Verderop komen we weer bij de hoofdweg langs de gorges, waar de rivier uiteindelijk uitkomt in het prachtig blauwe Lac de Sainte-Croix. We steken een brug over, om aan de andere kant de Corniche Sublime te volgen. Zoals de naam doet vermoeden zijn de vergezichten ook hier weer subliem. We stoppen vele malen en Gorges du Verdonkomen pas aan het begin van de avond terug op de camping. Al rond negen uur liggen we uitgeput in bed, na deze lange, maar erg mooie dag.

27-07-2012 Na een rustig ontbijtje gaan we shoppen in Cannes, waar pal achter de dure winkelstraat voor de elite een veel goedkoper en gezelliger straatje ligt vol leuke tassen, accessoires en hebbedingetjes. ’s Middags halen we de laatste inkopen voor de terugreis en pakken we alvast de meeste spullen in, zodat we morgen op tijd kunnen vertrekken.

28-07-2012 Aan de hand van de voorspellingen qua verkeersdrukte hebben we wederom besloten een alternatieve route te volgen, die deels weer via de route Nationale loopt. Zo doen we er anderhalf uur langer over dan via de autoroute du Soleil, maar hoeven we tenminste geen uren in de file te staan. We zijn erg blij met deze keuze, aangezien we prachtige landschappen te zien krijgen onderweg.

> Meer Info


Op onze Frankrijk info pagina is veel nuttige informatie te vinden over Frankrijk en neem ook eens een kijkje bij onze Côte d'Azur foto's.