Barcelona Reisverhaal

> Hoe het begon...


  In de zomer van 2000 was Yvonne klaar met haar opleiding en wilde ze graag naar Barcelona, een stad waar ze het jaar daarvoor al eens een dagje was geweest, op excursie vanuit Zuid-Frankrijk. Eén dag in deze stad was echter veel te weinig en dus wilde ze hier eens op haar gemak rond kunnen kijken. Voor het eerst met het vliegtuig, helemaal alleen naar Barcelona was toen een leuk avontuur en een groot succes.

> Het Plan


Barcelona - GaudiAl vóór thuiskomst was het duidelijk dat ze in de toekomst terug zou gaan naar deze prachtige stad van Gaudi. Regelmatig kwam het idee wel boven, maar er waren nog zoveel andere steden om ontdekt te worden. Tot we begin 2007, na een jaar van sparen voor onze grote reis die 19 augustus zou beginnen, vonden dat we onszelf wel weer eens mochten verwennen. We wilden geen grote aanslag doen op ons gespaarde reisbudget en Barcelona is een stad waarvoor altijd wel voordelige tickets te vinden zijn. Daarom boekten we een retour Barcelona bij Lufthansa, met vertrek uit Hamburg, een voordelige optie op 3 uur rijden van Groningen. Enig speurwerk op Hostelworld leverde een leuk en voordelig hostel op, vlakbij het centrum.

> De Reis naar Barcelona


Een reis die tot op het laatst onzeker is geweest, aangezien Yvonne na lang wachten dan eindelijk toch geopereerd werd, uitgerekend tweeëneenhalve week voor vertrek. Volgens de arts geen probleem, tot het allemaal een beetje tegenviel en de herstelperiode na de operatie verlengd werd van twee weken naar twee maanden. Aangezien we niet meer konden annuleren besloten we te wachten tot vlak voor vertrek en dan te zien of we zouden gaan.

Voorzien van een klein koffertje met kleding en andere noodzakelijk spulletjes én een paar krukken stappen we zaterdag 29 mei in de auto. Ondanks veel, heel veel regen en een tegensputterende auto komen we toch ruim op tijd aan in Hamburg, waar we Barcelona - Casa Batllózo door kunnen naar de gate, aangezien we gisteravond thuis al elektronisch hadden ingecheckt. Keurig op tijd zien we een regenachtig Duitsland onder ons steeds kleiner worden. Het duurt tot helemaal beneden in Frankrijk voor we eindelijk zo nu en dan wat gaten in de bewolking zien. Na de landing en even stevig doorkrukken ploffen we neer in de trein die ons in een half uurtje naar het centrum van Barcelona brengt. Nog even in de metro en we stappen uit tegenover de Casa Batlló, op een steenworp afstand van Omni House, ons hostel vlakbij het centrum.

> Barcelona Dag 1


Onze kamer is eenvoudig, maar het bed is goed en het maakt allemaal een gezellige indruk. Na deze eerste, korte inspectie gaan we het centrum in om de Plaza Catalunya te bekijken en het eerste deel van de Ramblas. Barcelona - SardanaDe fontein op de Plaça Reial is een geslaagde eerste pauzeplek en van hieruit lopen we even later de Gotische wijk in. Op het plein voor de kathedraal van Santa Eulàlia vertoont een idioot z'n kunsten en overal wordt muziek gemaakt. De kruisgang van de kathedraal biedt zicht op de fontein met wel hele bijzondere bewoners: ganzen. Als we de wijk verder door lopen stuiten we op een gezellige bijeenkomst op de Plaça Sant Jaume. Tientallen mensen van alle leeftijden voeren in groepen een Catelaanse dans, de Sardana, uit. Aan de instrumenten op het podium wordt blijkbaar geen enkele eis gesteld, behalve dat ze toch minstens een béétje vals moeten zijn.

Als we even later terug zijn bij het plein voor de kathedraal wordt daar muziek gemaakt op een podium en kun je je daarbij lekker laten masseren voor maar 5 euro. Wij houden het dan maar even voor gezien met alle gezellige drukte en eten een hapje op een leuk, stil pleintje achter de Santa Maria del Pi. Daarna zijn we nog ruim op tijd om een goed plekje te zoeken bij de Magische Fontein en terwijl we een ijsje eten gaan de lichten aan, terwijl het steeds donkerder wordt. In de verte bliksemt het, maar hier blijft het droog en is de temperatuur nog aangenaam. Na de prachtige show, waarbij de kleurrijk verlichte fontein danst op muziek zoeken we ons hostel weer op en bekijken we de schade aan onze voeten van deze eerste dag. Ik kom tot de conclusie dat je als je op twee krukken en één been loopt de blaren ook beperkt blijven tot één voet. Bijkomstig voordeel? Ach...

> Barcelona Dag 2


Barcelona - Casa MilàOp onze tweede dag rollen we vanuit ons bed vrijwel meteen de Casa Milà in, maar eerst bewonderen we de sprookjesachtige Casa Batlló, met zijn grillige vormen nog van de buitenkant. De Casa Milà is van binnen net zo bijzonder als aan de buitenkant, geen onderdeel van het grote gebouw is recht en de schoorstenen op het dak zijn fascinerend. De meesten lijken wel soldaten en een groepje van drie van hen is bedekt met scherven van groene flessen. Fantasie en creativiteit waren duidelijk Gaudi's sterke kanten.
We hebben de smaak te pakken en besluiten nog meer van deze architect te gaan zien. Met de metro zijn we snel bij zijn levenswerk: de Sagrada Familia.

Van de buitenkant is het bouwwerk al indrukwekkend, hoewel we het originele deel, dat door Gaudi zelf gebouwd is toch veel mooier vinden dan het veel grotere, nieuwere deel.Barcelona - Sagrada Familia Dit oogt té strak en té nep naar onze smaak. Als we bij de kassa komen om ook de binnenkant te gaan bekijken zien we aangeplakte borden dat de wachttijd voor de lift naar de torens meer dan anderhalf uur bedraagt. Dat vinden we een beetje zonde van onze tijd en we besluiten morgen meteen om 9 uur terug te komen om de kerk van binnen en van boven te zien.
Toch zijn we nog niet Gaudi-moe en nemen we een taxi naar Park Güell, Barcelona - Park Güellom onze voeten, maar vooral mijn been te ontzien. Op de lange mozaïekbank, die als een slang om het plein kronkelt eten we onze lunch. We kijken wat rond in het park, waar op verschillende plekken muziek wordt gemaakt. Wat een gezellige stad is dit! Helaas blijkt onze camera wel enige vermoeidheidsverschijnselen te vertonen, al dan niet de schuld van Antoni Gaudi: de batterij begeeft het en voor het eerst sinds we digitaal fotograferen zijn we blijkbaar vergeten de reservebatterij op te laden. We gaan dus eerst terug naar ons hostel, om de boel op te laden.
Een uurtje later zit er weer genoeg power in één van de batterijen om het nog een tijdje vol te houden. We hebben de smaak van het lui zijn te pakken en nemen een taxi naar Casa Calvet, een gebouw dat nogal een contrast vormt met de andere werken van Gaudi, door zijn relatieve saaiheid.

Het eind van de middag brengen we door in het Parc de la Ciutadella, waar we bij de ingang de schrik van ons leven krijgen. We zijn toch in Spanje... wat doet die Franse boog daar dan, met dat Moorse metselwerk d'r op! In het park zelf wachten ons meer muziek, jongleurs, bootjes, een mede door Antoni Gaudi ontworpen fontein en een héleboel luie mensen. Wij vermaken ons wel en gaan daarna een hapje eten en dan vroeg op bed.

> Barcelona Dag 3


Ook onze derde dag staat in het teken van Gaudi. Iets over negenen staan we weer bij de kassa van de Sagrada Familia en nu is de rij voor de lift relatief kort. We schuiven dus maar meteen aan en een kwartiertje later aanschouwen we deze enorme kerk van boven. Jammer genoeg is het voor het maken van foto's aan deze kant niet de juiste tijd, de kerk ligt pal tegen de zon in. We bekijken ook de binnenkant, waar nog erg hard gewerkt wordt, om het hele bouwwerk in 2025 af te hebben, net voor de honderdste sterfdag van de geniale ontwerper van het geheel: Antoni Gaudi. Het museum biedt veel info over de kerk zelf, maar ook over bijvoorbeeld de natuurlijke vormen die gebruikt worden in de gebouwen van Gaudi.

We vervolgen onze weg en komen precies op tijd voor een rondleiding in Finca Güell, Barcelona - Finca Güellwaar Gaudi de stallen en bijgebouwen op het landgoed Güell heeft ontworpen. Helaas is er van het oorspronkelijke landgoed niet heel veel meer over, omdat delen ervan zijn afgestaan aan de Koninklijke familie en er wegen dwars doorheen zijn aangelegd. De rondleiding geeft echter wel heel veel informatie en is zeker de moeite waard.
Als we daarna de plek opzoeken waar volgens onze kaart een ander werk van Gaudi hoort te staan, zijn we verbaasd als we het Colegio Teresiano daar niet aantreffen. We worden door een voorbijganger een paar kilometer verder de enorm lange straat ingestuurd, maar de taxichauffeur die we vragen ons te brengen is erg eigenwijs en rijdt een andere straat in en wijst een heel ander gebouw aan. Via een omweg komen we uiteindelijk toch op onze bestemming terecht, maar helaas is de school die nu in het klooster gevestigd is alleen van buiten te bezichtigen als je niet bent uitgenodigd of niet netjes een afspraak hebt gemaakt.
Barcelona - BellesguardOok Casa Figueres, ofwel Bellesguard, is verkeerd weergegeven op onze kaart, óf (meer waarschijnlijk) stiekem verplaatst om ons in verwarring te brengen. Met enige hulp en wat handen- en voetenwerk lukt het ons toch om het appartementencomplex met het leuke torentje en de mozaïeken details te vinden en schieten we wat leuke plaatjes.
Wachtend op de bus komen we in gesprek met een opaatje dat uitlegt dat "approximately" Barcelona - Las Ramblasbetekent dat de bus net zo goed een half uurtje eerder of later kan vertrekken. Uiteindelijk staan we bijna 40 minuten te wachten, maar ons opaatje laat ons een veel handigere, snellere manier zien om bij ons volgende doel te komen: Casa Vicens. Even later kunnen we dan nog net de laatste middagzon op het kleurige en Moors uitziende gebouw zien schijnen.
Verder kijken we nog even op de Ramblas rond en genieten hier nog even van het heerlijke weer. Na het eten gaan we naar de nieuwste aanwinst van de stad: de Torre Agbar. We wachten tevergeefs tot de verlichting van de hypermoderne toren aan gaat, want we zijn er op de verkeerde dag. Alleen in het week-end en op feestdagen is dit smaakloze gedrocht wat sfeervoller, met zijn feestelijk gekleurde lampjes. Helaas krijgen wij dat, tot hevige teleurstelling van Peter, dus niet meer te zien.

> Barcelona Dag 4


We beginnen deze laatste dag in Barcelona met een bezoek aan de bekendste markt van de stad: Barcelona - Mercat La Boqueriade Mercat La Boqueria, ofwel de St. Joseph markt. We vermaken ons met het kijken naar levendige marktkooplui, dode dieren, verveelde locals en nieuwsgierige toeristen. Na een vers sapje gaan we uitchecken uit ons hostel en zitten we nog even relaxt op een bankje, waar we wederom een beetje rondkijken. Af en toe kijkt de lens van onze camera stiekem mee. Rond de middag gaan we terug naar het vliegveld en landen we enkele uren later voorspoedig in een nat Hamburg. Het is weer een Duits welkom als vanouds!

> Meer Info


Op onze Spanje info pagina is veel nuttige informatie te vinden over Spanje en neem ook eens een kijkje bij onze Barcelona foto's of Gaudi foto's.
advertentie

Uw advertentie hier?


Dat kan! Neem voor meer informatie over de mogelijkheden en prijzen contact met ons op.